Προσοχή: Πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν τα βραστά κόκκινα Πασχαλινά αυγά;

Πασχαλινά αυγά
FOTN-NEW1
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Τα βραστά αυγά καλό είναι να καταναλώνονται γρήγορα.

Με το βάψιμο των αυγών τώρα το Πάσχα, πολλοί θα έχετε την απορία πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν τα σκληρά βραστά αυγά πριν χαλάσουν. Γενικά, τα βραστά αυγα αντέχουν μια εβδομάδα στο ψυγείο. Ακόμη και με το φυσικό (αλλά εύθραστο) τσόφλι τους από ανθρακικό ασβέστιο, τα σκληρά βρασμένα αυγά είναι φθαρτά τρόφιμα και δεν αντέχουν σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από δύο ώρες.

 Πόσο παλιά είναι τα αυγά σας;

 Για να καταλάβετε πόσο παλιά είναι τα αυγά σας, δείτε την συσκευασία. Κάθε συσκευασία γράφει την ημερομηνία παραγωγής. Αν τα αυγά είναι δικής σας παραγωγής καλό είναι να σημειώνετε την ημερομηνία που γεννήθηκαν.

Όσο πιο φρέσκα είναι τα αυγά τόσο πιο δύσκολα ξεφλουδίζονται. Σύμφωνα με το κέντρο ασφάλειας των ΗΠΑ, οργανισμός που υποστηρίζεται από την βιομηχανία αυγών, τα φρέσκα αυγά έχουν μικρό κενό αέρα το οποίο και βρίσκεται στο μεγάλο άκρο του κελύφους μεταξύ των μεμβράνων του. Όσο πιο παλιό είναι το αυγό τόσο μεγαλύτερο είναι το κενό αέρος άρα και το αυγό ξεφλουδίζεται πιο εύκολα.

P1030620Γνωρίζατε ότι τα ωμά αυγά κρατάνε περισσότερο;

Θα πρέπει να γνωρίζετε  ότι τα σκληρά βραστά αυγά δεν αντέχουν όσο τα ωμά αυγά τα οποία αντέχουν τρείς με πέντε βδομάδες στο ψυγείο. Και υπάρχει λόγος για αυτό. Όταν μια κότα φτιάχνει το αυγό, παράγει μια φυσική εξωτερικη προστατευτική επικάλυψη στο κέλυφος. Το κακό είναι ότι κατά την διαδικασία καθαρισμού και συσκευασίας, τα αυγά χάνουν αυτή την φυσική επικάλυψη.  Οι βιομηχανίες όμως φροντίζουν να το αντικαθιστούν με μία επίστρωση από άγευστο, φυσικό μεταλλικό λάδι. Πάντως αυτή η επίστρωση φεύγει όταν βράσετε το αυγό. οπότε ακόμη κι αν το κέλυφος παραμείνει άθικτο (δεν ραγίσει) είναι πορώδες και χωρίς την επίστρωση είναι εκτεθειμένο σε εξωτερικά στοιχεία.

Πότε ένα αυγό είναι χαλασμένο

Θα καταλάβετε ότι χάλασε όταν αφαιρέσετε το κέλυφος. Είτε είναι ωμό, είτε είναι βρασμένο το χαλασμένο αυγό θα έχει μια άσχημη οσμή. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πετάξτε το.

Μην φοβάστε  για τον πράσινο δακτύλιο γύρω από τον κρόκο.

Από την άλλη μην ανησυχήσετε αν δείτε ένα πράσινο χρώμα γύρω από τον κρόκο. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αυτό συνήθως σημαίνει ότι το αυγό έχει παραβράσει και έτσι σχηματίστηκαν ενώσεις θείου και σιδήρου στην επιφάνεια του κρόκου. Μερικές φορές το πράσινο χρώμα είναι εξαιτίας του υψηλού επιπέδου σιδήρου στο νερό που βράσαμε τα αυγά.

Αν έχετε δει “πράσινα αυγά με ζαμπόν” αυτό πιθανόν σημαίνει ότι μαγειρέψατε την ομελέτα σας σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή στον ατμό για πολύ ώρα και τότε τα αυγά μπορούν επίσης να αναπτύξουν μια πρασινωπή οψη . Και πάλι, μην ανησυχείτε : Αν και είναι άνοστα, τα αυγά με πρασινωπό  χρώμα είναι ασφαλή.

Να φροντίζετε πάντα να έχετε εντός ψυγείου τα βρασμένα αυγά ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

Προηγούμενο άρθροΠλατύ: Οι Παλαίμαχοι του ΑΣΤΕΡΑ δείχνουν το δρόμο!!! Βίντεο-φωτο
Επόμενο άρθροΩραίο ήταν το Πασχαλινό τραπέζι! Δείτε τι θερμίδες πήρατε