Ποιο «θαυματουργό» φρούτο μπορείς να τρως μετά τα λιπαρά φαγητά για να μην παχαίνεις;

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Η αλήθεια είναι πως όλοι μας θα θέλαμε να τρώμε σε καθημερινή βάση σουβλάκια, μπριζόλες, τηγανητές πατάτες, πίτσες και σοκολάτες και να μην παίρνουμε ούτε γραμμάριο, όμως αυτό είναι δυνατόν να γίνει;  Ο λόγος για το κόκκινο μύρτιλλο ή αλλιώς θαμνόμουρο, που βρίσκεται συνηθέστερα στις σκανδιναβικές χώρες.

MURTILO

Κι όμως ερευνητές από το Lund University της Σουηδίας βρήκαν ότι τα κόκκινα μύρτιλλα ή αλλιώς cranberries είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά που διασπούν το λίπος των τροφών και βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους. Επίσης τα «θαυματουργά» αυτά εξωτικά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα cranberries έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, μόλις 46 θερμίδες τα 100 γρ. γεγονός που τα κάνει εξαιρετικό σύμμαχο στην υγιεινή διατροφή και στο αδυνάτισμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης που πραγματοποιήθηκε η ερευνητική ομάδα έδωσε στα ποντίκια οκτώ διαφορετικά είδη μούρων: lingonberry, bilberry, βατόμουρο, crowberry, blackberry, δαμάσκηνο, blackcurrant και acai berry.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι μετά από τρεις μήνες, η ομάδα του κόκκινου μύρτιλλου είχε τα καλύτερα αποτελέσματα με σημαντική διαφορά.

Όπως προέκυψε τα ποντίκια δεν είχαν πάρει περισσότερο βάρος από τα ποντίκια που κατανάλωναν τροφές με λιπαρά.

Το κόκκινο μύρτιλλο αποδεικνύεται πως μειώνει την χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ερευνητές τα οφέλη του κόκκινου μύρτιλλου πιθανότατα οφείλονται στις πολυφαινόλες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για να μην προσέχουμε τη διατροφή μας.

Προηγούμενο άρθροΠαραμονή της Παναγίας: Ήθη και έθιμα ανά την Ελλάδα
Επόμενο άρθροΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλες και όλους που γιορτάζουν σήμερα. Ακούστε το τραγούδι