«Παιδική και εφηβική παραβατικότητα»

Από το blog http://stashpaideias.blogspot.gr της εκπ/κού κας Βασιλικής Μηρτσέκη

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων παραβατικής συμπεριφοράς τόσο από παιδιά όσο και από εφήβους και φτάσαμε στο τραγικό αποτέλεσμα να μετράμε ήδη έναν νεκρό, να έχουμε ακόμα ένα αγνοούμενο παιδί και ποιος ξέρει πόσα άλλα παιδιά αυτή τη στιγμή υποφέρουν ειδικά εκτός σχολείου.

bas-mirts2
Της εκπαιδευτικού κας Βασιλικής Μηρτσέκη

Δυστυχώς οργανωμένες και διαρκείς προσπάθειες να ελέγξουμε αυτό το φαινόμενο δεν έχουμε, ενώ έχει ιδρυθεί από το Υπουργείο το “Παρατηρητήριο Βίας” το οποίο ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα τι χρειάζεται, αφού προς το παρόν δεν υπάρχει το μετά. Προσωπικά δεν γνωρίζω τι θα συμβεί εάν πχ εγώ αναφέρω ένα περιστατικό που θεωρώ πραγματικά βίαιο σε αυτό. Θα συνδράμουν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, αν εγώ αναφέρω το περιστατικό;  Ποια θα ναι η πορεία μετά; Θα υπάρχουν συναντήσεις με γονείς, με το παιδί, με τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, ανθρώπων παιδοψυχολόγων, κοινωνικών ψυχολόγων, κλπ.; ΣΤΟΧΟΣ του είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, την ταυτοποίηση, τη μελέτη και τη διοχέτευση προς διαχείριση σε πιστοποιημένους φορείς περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού μα πουθενά δεν αναφέρεται ποιοι είναι οι φορείς και αν η παρέμβαση είναι έγκαιρη από ειδικούς. Έτσι απλά μόνοι μας προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε σε επίπεδο Εκπαίδευσης και πρόληψης και αυτό μπορείτε να το δείτε παρακάτω στο Πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου:  http://www.e-yliko.gr/Lists/List42/Attachments/1007/2013_195630_G1_Paratiritirio_Sxolikis_Bias.pdf

Πριν 2 χρόνια είχα ετοιμάσει ένα ppt σχετικά με την εφηβική και παραβατική συμπεριφορά που φτάνει τις 10.000 θεάσεις. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι το χουν εκτιμήσει και bullying το προωθούν. Για μια ακόμα φορά το κάνω και εγώ ανάρτηση. Αν θεωρείτε πως μπορεί να βοηθήσει κοινοποιήστε το ώστε να βοηθηθούμε ο ένας με τον άλλο.. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το επόμενο θύμα, επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμα φορά  αυτό που πιστεύω. Πως για μένα θύτης και θύματα ειδικά όταν αφορά παιδιά είναι και τα δύο θύματα. Γιατί κάποιοι μετέτρεψαν ένα μικρό παιδί σε θύτη, που σημαίνει πως παρενέβησαν στον ψυχισμό αυτού του παιδιού, άρα και αυτό είναι θύμα ενός άλλου είδους παραλογισμού. Και να θυμάστε! Δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα πορίσματα  ερευνών που να μιλάνε για γονίδιο βίας..

Η βία γεννιέται γιατί εμείς της επιτρέπουμε να γεννηθεί.

 Σημείωση: Προέκταση και ολοκλήρωση του κειμένου, αποτελεί η παρακάτω ενημέρωση από την  κα Βασιλική Μηρτσέκη:

http://www.slideshare.net/mvaso/ss-11855525

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΟ Φάρος: Ένα ανεπανάληπτο βίντεο που απευθύνεται σε όλους τους γονείς!
Επόμενο άρθροΣτάλθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις