Παίρνεις αντιβίωση; Τότε τρώγε και γιαούρτι…

Η γιαούρτη ή το γιαούρτι είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο 
άνθρωπος. Οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες το γνώριζαν καλά. 
Μάλιστα είχαν από τότε αντιληφθεί τις θρεπτικές του ιδιότητες και τις 
θετικές του επιδράσεις στα έντερα.

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Το γιαούρτι είναι το γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από τη ζύμωση του γάλακτος με τη δράση συγκεκριμένων μικροοργανισμών. Οι μικροοργανισμοί αυτοί πρέπει να είναι άφθονοι και ζωντανοί στο τελικό προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, γιατί στη δράση τους οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού. Το γιαούρτι αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες τροφίμων στον κόσμο Το γιαούρτι είναι μια πολύ θρεπτική και εύπεπτη τροφή, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και φυσικά για όλες τις φάσεις της ανάπτυξης.

Το γιαούρτι μάς δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο, άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β.

Γιαούρτι και αντιβίωση πάνε πάντα μαζί και αποτελούν τον καλύτερο συνδυασμό για γρήγορη ανάρρωση!

Όλοι έχουμε πάρει κάποια στιγμή της ζωής μας αντιβίωση και σίγουρα έχουμε ακούσει πως η καλύτερη διατροφή για την αντιβίωση είναι πλούσια στο γνωστό και αγαπημένο γιαούρτι. Γνωρίζεις όμως για ποιο λόγο;

Η αντιβίωση έχει την ιδιότητα να σκοτώνει τα «καλά» βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο, δημιουργώντας φουσκώματα και φλεγμονές. Τα προβιοτικά και οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο γιαούρτι λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας της χλωρίδας του εντέρου, αποτρέποντας ταυτόχρονα τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοργανισμών.

Το γιαούρτι λοιπόν όχι μόνο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και σε προστατεύει από τα βακτήρια, αλλά παράλληλα αυξάνει τις καύσεις και τον μεταβολισμό, συμβάλλοντας και στο αδυνάτισμα.

Το γιαούρτι συμβάλλει στην ανάπτυξη και σωματική διάπλαση των παιδιών. Η οξίνιση και τα ένζυμα του γιαουρτιού διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των συστατικών . Τα πολυάριθμα ζωντανά και ενεργά βακτήρια ασκούν θετική δράση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.

Ως τροφή το γιαούρτι βοηθάει στην υψηλή πρόσληψη ασβεστίου και κατ’ επέκταση στην καλή υγεία των οστών. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης αρρώστων. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Το παραδοσιακό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει την κακοσμία στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα και το σάλιο. Άτομα που καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι έχουν λιγότερη τερηδόνα. 
Εκτός από τη δράση εναντίον της κακοσμίας του στόματος, το γιαούρτι 
φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού 
συστήματος στις γυναίκες. Επιπρόσθετα βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση 
παθήσεων του πεπτικού συστήματος.

Όσον αφορά τα λιπαρά που περιέχει το γιαούρτι, αυτά αναγράφονται στη συσκευασία και μπορεί να είναι από 0% έως 10%. Οι θερμίδες που μας δίνει ένα λευκό γιαούρτι (όχι επιδόρπιο) κυμαίνονται από 80 έως 180 σε κάθε κεσεδάκι (240 γρ.).

Προηγούμενο άρθροΑυτή είναι η βασική αιτία της κατάθλιψης του χειμώνα
Επόμενο άρθροI am HELLENE – ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ – Ένα βιντεάκι που αξίζει να το δείτε!!!