Εθνογραφικό Μουσείο Γιώργη Μελίκης . Έκθεση με θέμα “Οι πρωτοπόροι του Μελικιώτικου καρναβαλιού”. Μάσκες, πρόσωπα, δράσεις.

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 6μ.μ. αρχίζει η νέα έκθεση στο Εθνογραφικό μας Μουσείο, στη Μελίκη. Θέμα “Οι πρωτοπόροι του μελικιώτικου καρναβαλιού”. Μάσκες, πρόσωπα, δράσεις.

10801927

Οι μεταμφιέσεις αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο μιας μυητικής λατρείας και υπέρβασης του ανθρώπου από τους μυθικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Ο λαός μας στα χνάρια της ελληνικής μυθολογίας, εξακολουθεί ακόμη να πορεύεται με τους μύθους και τις αφηγήσεις.

Οι τελετουργικές μεταμφιέσεις στην περιοχή μας ανιχνεύονται από την εποχή που οι Τημενίδες από το Άργος, 6ος π.΄Χ. αιώνας, έφτασαν στα μέρη μας.

Γεφυρώνοντας αιώνες πολλούς από τον “Μύστη των Αιγών”, περνάμε στον Τζαμάλαρο και από αυτόν, στους συντελεστές του μελικιώτικου καρναβαλιού.

Ο Μύστης με τα ιερά του τύμπανα, το κηρύκειο και την μυσταγωγική του ράβδο.

Ο Μύστης απέναντι στον Τζαμάλαρο σε ένα μυθικό διάλογο, σε μια αδιάλειπτη και συνεχή επικοινωνία. Άλλοτε μόνο με το βλέμμα, τις σιωπές, τις ανάσες και τις παύσεις.

Ο “Μικρός” μπροστά στο Μύστη, μέσα στον κύκλο προστασίας, ακούει με προσοχή!!!

Αφουγκράζεται τις ανάσες, γητεύεται από τις παύσεις και τις σιωπές. Και όλα αυτά τα κληρονομεί ως σπέρμα, τα κυοφορεί και τα περνάει στις γενιές που έρχονται!!!

Και οι φωτογραφίες στους τοίχους σύγχρονες και σημερινές με χίλια πρόσωπα η κάθε μία και χίλιες ψυχές παρέλαβαν το σπέρμα του μύθου και το έκαναν Παράδοση, ζωντανή και σφύζουσα. Το καρναβάλι της Μελίκης.

Σας περιμένουμε!

Προηγούμενο άρθροΜπλόκο Αγροτών Κόμβου Νησελίου: «Ο Αγώνας συνεχίζεται!»
Επόμενο άρθροΟ Εμπορικός Σύλλογος Μελίκης και Περιχώρων ¨ΑΠΕΡΓΕΙ¨ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.