Γλυκά τυροπιτάκια τσιμπητά

sissy2Εθιμική πασχαλινή γευστική δημιουργία, τόσο αγαπητή που την βρίσκεις πια και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Τις  καλύτερες τις δοκιμάσαμε στον ζαχαροπλαστείο του Λεωνίδα Χάλαρη σερβιρισμένες από την γλυκιά σύζυγό του. Η συνταγή δική σας…

Γλυκά τυροπιτάκια τσιμπητά

Από τον περίφημο ζαχαροπλάστη Λεωνίδα Χάλαρη, Τήνος

glika-tiropitakiaΥλικά

Για την γέμιση

1 κιλό ντόπια μυζήθρα πολύ καλά πετρωμένη ή άλλη γλυκιά μυζήθρα

500 γρ. ζάχαρη καστανή

2 αυγά

1/2 κ. γ. κανέλα

1/2 φλιτζάνι τσαγιού φρεσκοστιμένο χυμό πορτοκαλιού

1/4 κ. γ. γαρίφαλο

Για το φύλλο

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

χυμό από ένα πορτοκάλι

1/4 κ. γ. αλάτι

1 αυγό

2 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

Τρόπος Παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά για το φύλλο και χτυπάμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας εύπλαστη δηλαδή ούτε πολύ σκληρή ούτε και πολή μαλακή.

Μόλις ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου η ζύμη είναι έτοιμη.

glika-tiropitakiaΤην χωρίζουμε σε μπαλάκια σαν πορτοκάλια και ανοίγουμε φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται.

Σε μπολ ρίχνουμε την μυζήθρα και όλα τα υλικά κατά σειρά και τα αναμιγνύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να «στέκεται».

Κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια με την βοήθεια ενός ποτηριού ή με ένα τσέρκι.

Στην μέση βάζουμε ένα κουταλάκι με την γέμιση.

Πιάνουμε το φύλλο και το σηκώνουμε προς τα πάνω «τσιμπώντας» το ώστε ολόγυρα να σχηματιστεί ένα ψιλό πλισέ.

Στο ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα και αραδιάζουμε σε μικρή απόσταση μεταξύ τους τις τυρόπιτες.

Πασπαλίζουμε την κάθε τυροπιτούλα με ζάχαρη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C και τις ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και περιμένουμε να κρυώσουν χωρίς να τις σκεπάσουμε.

Διατηρούνται φρέσκες εκτός ψυγείο για 4 ημέρες.

Προηγούμενο άρθροΣυνήγορος του Πολίτη: Να συνεχιστεί απρόσκοπτα υλοποίηση των προγραμμάτων ανακούφισης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
Επόμενο άρθροCooking recipes: Sweet cheese pies pizzicato