Αδηφάγος «τεθωρακισμένη» μέλισσα σφήκα στην Λήμνο (φώτο και βίντεο)

00

Τρώει με εκπληκτική λαιμαργία το κερί, την πρόπολη, το μέλι, ενώ αιφνίδια αποκεφαλίζει τις εργάτριες μέλισσες, τις καταβροχθίζει και αυτές ή τις μεταφέρει στην φωλιά της. Είναι ανθεκτική στα ισχυρά χτυπήματα με αποτέλεσμα να μη θανατώνεται εύκολα.

      Στις αρχές Αυγούστου επισκέφθηκα την Λήμνο για την εύρεση και μελέτη άγριων αρωματικών και μελισσοτροφικών  φυτών που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν  στην πεδιάδα της Μακεδονίας. Στα Τσιμάνδρια όπου έχω την βάση μου και καλούς φίλους συναντήθηκα με τον καλό φίλο και συνεργάτη Γιώργο Ποριάζη από το Πορτιανό της Λήμνου.

Ο Γιώργος Ποριάζης από το Πορτιανό Λήμνου
Ο Γιώργος Ποριάζης από το Πορτιανό Λήμνου
Νεκρό ενήλικο άτομο
Νεκρό ενήλικο άτομο

      Ο Γιώργος Ποριάζης είναι ένας άκρα φιλεργατικός, καλοσυνάτος, φιλότιμος  και ακούραστος άνθρωπος. Ένα βασικό του προσόν είναι η παρατηρητικότητα. Ζώντας και δουλεύοντας από παιδί μέσα στην φύση δεν του ξεφεύγει τίποτα σχετιζόμενο με αυτή. Ασχολείται εδώ και τριάντα χρόνια με την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία. Αμέσως με ενημέρωσε τι είχε παρατηρήσει στο μελισσοκομείο του:

       Σε κηρήθρες που είχε αφήσει έξω από τις κυψέλες του παρατήρησε κάποιο είδος μέλισσας σφήκας που δεν είχε ξαναδεί ποτέ να τρώει ταχύτατα και λαίμαργα το κερί. Σε άλλη περίπτωση είδε αυτή την άγρια μέλισσα να τρώει μέλι και πρόπολη. Κατά τον μήνα του περασμένου Οκτωβρίου είδε το σκληρό αυτό έντομο να αποκεφαλίζει και να τρώει εργάτριες μέλισσες στις κυψέλες του ή να τις μεταφέρει σκοτωμένες πιθανών στην φωλιά του.

Περιοχή της Λήμνου που εντοπίσαμε την άγρια τεθωρακισμένη σφήκα μέλισσα
Περιοχή της Λήμνου που εντοπίσαμε την άγρια τεθωρακισμένη σφήκα μέλισσα

0094

Μου ανέφερε επίσης ότι είναι η δεύτερη χρονιά που βλέπει αυτό το είδος της σφήκας και εξέφρασε την έκπληξή του για την αντοχή της στα χτυπήματα. Είπε ότι την χτύπησε δυνατά με ξύλο και αυτή συνέχιζε να πετάει και να ανιχνεύει.

Καταβροχθίζοντας πρόπολη
Καταβροχθίζοντας πρόπολη

009

       Όπως ήταν φυσικό η περιέργειά μου απογειώθηκε. Την επομένη μαζί με τον Γιώργο και έχοντας μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή επισκεφθήκαμε το μελισσοκομείο του για να διαπιστώσω  ιδίοις όμμασι τα περιγραφέντα του.

       Πράγματι συνάντησα την «τεθωρακισμένη» σφήκα να καταβροχθίζει από τα ανοιχτά καπάκια την πρόπολη. Χτύπησα μία δυνατά με ένα μεγάλο κατσαβίδι και σχεδόν δεν κατάλαβε τίποτα… Γι αυτό την ονόμασα «τεθωρακισμένη». Συνέχισε να πετάει και κατόπιν  άρχισε να τρώει πρόπολη.

008

0091

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

  • ΠΟΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ : Ο κος Γιώργος Ποριάζης την είδε για πρώτη φορά στην Λήμνο τον Απρίλιο του 2013.
  • ΚΕΝΤΡΙ : Έχει κεντρί.
  • ΜΗΚΟΣ : Μέχρι 2cm.
  • ΠΛΑΤΟΣ : Εως 8mm
  • ΤΑΚΤΙΚΗ : Παρατηρήθηκε να κινείται κατά μόνας και ορισμένες φορές ανά δύο.
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ : Μέλισσες apismellifera, κερί, πρόπολη, μέλι. Ίσως να έχουν και άλλα στην διατροφική τους συνήθεια.

 

Νεκρό ενήλικο άτομο
Νεκρό ενήλικο άτομο

                                                                

003

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

      α. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι κερί μέλισσας έτρωγε μόνο ο κηρόσκορος  (Galleria melonella) και συγκεκριμένα οι κάμπιες κηρόσκορου πριν γίνουν πεταλούδες, προξενώντας μεγάλες καταστροφές στις κηρήθρες και στον γόνο. Τώρα παρατηρήθηκε ότι κερί τρώνε και τα ενήλικα άτομα της «τεθωρακισμένης» σφήκας.

Πεταλούδα κηρόσκορος
Πεταλούδα κηρόσκορος
Κάμπια κηρόσκορου και ενήλικο άτομο
Κάμπια κηρόσκορου και ενήλικο άτομο

β. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι καταβροχθίζει με μανία και την πρόπολη. Δεν γνωρίζω αν κάποιο άλλο ον να έχει αυτήν την διατροφική συνήθεια και να τρώει πρόπολη.

     γ. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στα χτυπήματα και αν την βυθίσουμε στο νερό δεν πνίγεται εύκολα.

     δ. Είναι γρήγορο έντομο και δεν καταπονείται εύκολα.

Μαζί με τον φίλο Γιώργο Ποριάζη
Μαζί με τον φίλο Γιώργο Ποριάζη

Δείτε το βίντεο με την τεθωρακισμένη άγρια σφήκα μέλισσα:

ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

        Στην περιοχή της Ημαθίας και της Θεσσαλονίκης δεν έχω δει αυτό το είδος της μέλισσας σφήκας. Δεν γνωρίζω αν κάποιος φίλος μελισσοκόμος την έχει συναντήσει, αλλά αν την έχει δει καλό θα ήταν να μας ενημερώσει.

     Οι πρώτες υποψίες μου είναι ότι ίσως να προέρχεται από κάποια διασταύρωση ή να αποτελεί μετάλλαξη του είδους της.

   Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα είναι φανερό ότι αν αυξηθεί ο πληθυσμός της θα προξενήσει τεράστιες ζημίες στην μελισσοκομία.

Άρθρο του Πέτρου Κεφαλά

Προηγούμενο άρθροΤι είναι αυτό που κοστίζει 1,6 εκατομμύρια ζωές το χρόνο και το έχουμε όλοι σπίτι μας
Επόμενο άρθροΈνα σούπερ λαχανικό που καταπολεμάει πίεση, άνοια, διαβήτη και άλλα πολλά!