Έχετε χαμηλό αιματοκρίτη; Δείτε ποιες τροφές τον ανεβάζουν

Ο αιματοκρίτης είναι μια αιματολογική εξέταση που δείχνει το ποσοστό του όγκου που καταλαμβάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα και χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί η αναιμία.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές του αιματοκρίτη και της φεριτίνης (φερριτίνης);

Φυσιολογικές τιμές Κατώτερο όριο Ανώτερο όριο

Αιματοκρίτης (άνδρες) 40% 52%

Αιματοκρίτης (γυναίκες) 36% 48%

Φεριτίνη (Φερριτίνη) 40 ng/mL (mcg/L) 200 ng/mL (mcg/L)

 Αν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλότερος από τον κανονικό, οι αιματολογικές εξετάσεις θα δείξουν χαμηλό αιματοκρίτη, που σημαίνει ότι τα διάφορα όργανα του σώματος δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του χαμηλού αιματοκρίτη και της χαμηλής φεριτίνης;

Πολλοί ασθενείς με σιδηροπενική αναιμία δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Συνήθη συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας περιλαμβάνουν:

Κούραση ή αδυναμία (όταν π.χ. ανεβαίνετε τις σκάλες)

Πονοκέφαλο

Χλωμό, ωχρό, θαμπό δέρμα

Κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει η πιθανότητα πρόωρου τοκετού και ελλιποβαρούς νεογνού

Τάσεις λιποθυμίας.

Η αναιμία είναι η πιο συχνή κατάσταση που προκαλεί χαμηλό αιματοκρίτη. Αιματοκρίτης κάτω από 30 υποδηλώνει μέτρια έως σοβαρή αναιμία.

Όταν υπάρχει πραγματική αναιμία (ανεξάρτητα από το αν υπάρχει εγκυμοσύνη) αυτή οφείλεται συνήθως σε έλλειψη σιδήρου και αποκαλείται σιδηροπενική αναιμία. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Ποιες τροφές περιέχουν σίδηρο;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου είναι 10 mg ανά ημέρα για τον ενήλικα άνδρα και 15 mg ανά ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες.

Σίδηρο περιέχουν το συκώτι, το κόκκινο κρέας και κυρίως το μοσχάρι, τα μανιτάρια, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα και δαμάσκηνα), τα αβγά, οι φακές, τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), και το μαύρο ψωμί.

Έρευνες έδειξαν ότι τα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C (λεμόνι) ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου από τα γεύματα που περιέχουν ζωική πρωτεΐνη (κρέας, αβγά).

Συνιστάται συχνή κατανάλωση των εξής λαχανικών: μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές, καρότο, ντομάτες.

Συνδυάστε τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης που είναι πλούσια σε σίδηρο με πρωτεϊνούχα τροφή ζωικής προέλευσης. Για παράδειγμα, μην συνδυάζετε ένα πιάτο φακές με τυρί. Εξάλλου το τυρί περιέχει ασβέστιο, που δυσχεραίνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Τέλος, τροφές που αποτελούν καλή πηγή σιδήρου είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Για να είστε βέβαιοι για τους λόγους που προκαλούν αναιμία απαιτείται πλήρης αιματολογικός έλεγχος πλην του αιματοκρίτη. Εκτός από τη σιδηροπενική αναιμία, ο χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να οφείλεται και σε άλλες καταστάσεις, όπως σε έλλειψη βιταμινών ή ιχνοστοιχείων ή σε κάποια χρόνια ασθένεια.

Μπορεί επίσης να προκύψει όταν υπάρχει απώλεια αίματος. Η οξεία απώλεια αίματος από εσωτερική αιμορραγία (όπως από ένα αιμορραγικό έλκος) ή εξωτερική αιμορραγία (από το τραύμα) μπορεί να ρίξει τον αιματοκρίτη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το ίδιο συμβαίνει όταν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες μικρές αιμορραγίες (έλκη στομάχου, αιμορροΐδες κλπ). Οι νεώτερες γυναίκες είναι πιθανό να έχουν χαμηλό αιματοκρίτη, λόγω της απώλειας αίματος κάθε μήνα με την κανονική έμμηνο ρύση.

Προηγούμενο άρθροΣυνταγή: ΚΙΛΙΜΑ ΤΑΤΛΙΣΙ – Χριστουγεννιάτικα μπισκοτολούκουμα
Επόμενο άρθροΑ΄ ΕΚΑΣΚΕΜ: Αποτελέσματα – Βαθμολογία – Επόμενη αγωνιστική